f
0 Пользователей и 1 Гость смотрят эту тему.
мясо ядовито
The flesh of a Greenland shark is poisonous due to the presence of the toxin trimethylamine oxide which, upon digestion, breaks down into trimethylamine, producing effects similar to extreme drunkenness. Occasionally, sled dogs that end up eating the flesh are unable to stand up due to the neurotoxins. Similar toxic effects occur with the related Pacific sleeper shark, but not in most other shark species, whose meat is often consumed fresh.[20]However, it can be eaten if it is boiled in several changes of water or dried or fermented for some months to produce Kæstur Hákarl, often Hákarl for short. Traditionally this was done by burying the shark in boreal ground, exposing it to several cycles of freezing and thawing. It is considered a delicacy in Iceland.[21][22]
Акул добывают ради жира печени. Сырое мясо ядовито вследствие высокого содержания мочевины и ТМАО; оно вызывает отравление не только у людей, но и у собак. Это отравление сопровождается конвульсиями и может закончиться летально. Путём продолжительной обработки из мяса полярных акул готовят традиционное исландское блюдо хакарль.
традиционное исландское блюдо хакарль.